Prikkelbare darm en het FODMAP dieet

IBS / PDS en het FODMAP-dieet.

Prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook wel IBS genoemd, dat komt van het Engelse “ Irritable bowel syndroom”.  Ongeveer 15-20 % van de bevolking kampt met deze klachten, toch zoekt maar een derde van deze mensen medische hulp. De grootste groep van mensen met IBS klachten is vrouw, en heeft daar het meeste last van in de vruchtbare periode van haar leven.

De meest voorkomende klachten bij PDS zijn: Pijn in de buik, opgeblazen gevoel, wisselend ontlastingspatroon, sommigen hebben diarree, andere meer last van obstipatie en winderigheid. En vaak heeft de ontlastingen een aparte vorm of consistentie.

Het is lastig er achter te komen waar de oorzaak van de klachten zit. Vaak worden ze veroorzaakt door:

  • Bepaalde voedingsmiddelen
  • Maag- of darminfecties
  • verstoorde beweging van de darm
  • Stress

Wanneer men naar de huisarts of specialist gaat wordt eerst uitgesloten of er spraken is van een infectie, een allergie of een andere aandoening in de maag of darm streek. Wanner er geen directie oorzaak wordt gevonden krijgt men vaak de diagnose prikkelbare darm.  Een diagnose waar men niet altijd veel verder komt.

Er wordt gestart met laxantia of oplosbare voedingsvezels in combinatie met het vermeiden van stress. Dit kan soms voldoende zijn.

Maar bij sommigen houden de klachten in hevigheid aan dan kan het de moeite zijn eens te onderzoeken of het FODMAP dieet misschien uitkomst bied.

Het FODMAP dieet is een ingrijpend dieet waarbij u uitzoekt welke koolhydraat/suiker- type uit de voeding jouw darmen extra prikkelen en buikklachten veroorzaken. FODMAP staat voor:  Fermentable, oligo-saccharides, Di-saccharide, mono-saccharides en polyonen.

De diëtiste begeleidt u bij het weglaten van deze koolhydraten/suikers. U krijgt een vast schema mee. Na een korte periode van eliminatie start een periode van her- introductie. Wat inhoud dat u bepaalde suikers weer aan de voeding gaat toevoegen. U onderzoekt dan of de klachten weer terug komen of weg blijven. Vaak is al snel duidelijk welke producten voor uw darm belastend zijn.

Wil je hiermee aan de slag neem dan eens contact op via 0181-778636 of via info@compleetvoedingsadvies.nl.

Kijk ook eens op www.alerieplatform.nl , of www.fodmap-dieet.nl voor meer informatie en uitleg.