Suikers slechter voor het hart dan verzadigd vet

In de voedingsvoorlichting zou minder gefocust moeten worden op verzadigd vet. Belangrijker is de boodschap om minder toegevoegd suiker te gebruiken. Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat concluderen wetenschappers op basis van een literatuurstudie, gepubliceerd in Progress in Cardiovascular Diseases. Hun belangrijkste aanbeveling: eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd ultra-geraffineerde producten.

Theorie van Ancel Keys

Dat verzadigd vet slecht zou zijn voor het cholesterolgehalte en het hart is een gevolg van observationeel onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Hij zag een verband tussen de inname van verzadigd vet en het risico op coronaire hartziekten. Maar de inname van verzadigd vet en toegevoegde suikers hangt vaak met elkaar samen, omdat ze in dezelfde producten voorkomen. Dat verband legde Keys niet. Inmiddels is er beduidend meer onderzoek beschikbaar. Hieruit blijkt dat toegevoegde suikers de kans op coronaire hartziekten meer verhogen dan verzadigde vetten, aldus de onderzoekers.

Sommige verzadigde vetten zijn gezond

Volgens de onderzoekers zijn de metabole effecten van verzadigde vetten complex. Sommige verzadigde vetten zijn zelfs gunstig, omdat ze het HDL-cholesterolgehalte verhogen. Een hoge inname van verzadigd vet uit zuivel zou daardoor zelfs het risico op coronaire hartziekten kunnen verlagen. Het vervangen van verzadigde vetten door geraffineerde koolhydraten, zoals in veel lightproducten, heeft een negatief effect: het HDL-cholesterolgehalte daalt en het triglyceridegehalte stijgt.

Bron: Elsevier

Bron: Nieuws voor diëtisten